Hoe slaap jij? 😴

Slaap hebben wij allemaal nodig.
De ene slaapt 8 uur per nacht de ander heeft aan 5 uur genoeg.
Dit is een gemiddelde en kan per persoon sterk verschillen, dit komt door verschillende factoren die hier invloed op kunnen hebben.
Dit neemt niet weg dat goed slapen van levensbelang is.
Van niet slapen kan je allerlei klachten krijgen.

Je kan een aantal dingen doen om jouw slaapritme en slaapkwaliteit te verbeteren, zoals:
😴 Vaste tijd naar en uit bed zowel doordeweeks als het weekend. Wij zijn gewoontedieren en leven volgens een bepaald ritme. Dit ritme wordt ook wel het circadiaanse ritme genoemd. Hoe beter jij jouw ritme volgt, hoe beter jij slaapt omdat jouw lichaam weet wat er gaat komen en zich hierop kan voorbereiden.
😴 Het liefste voor 23.00 in bed liggen. De uren die je slaapt voor middernacht tellen dubbel.
😴 Twee uur voor naar bed gaan geen blootstelling meer aan blauw licht geen tv, computer, tablet of mobiel). Dit heeft namelijk te maken met de productie van melatonine. Als het donker wordt, gaat jouw lichaam melatonine produceren waardoor je goed kan slapen. Als jij in een vol verlichte woonkamer zit of jouw scherm op normale stand hebt komt er zoveel licht op jouw netvliezen dat jouw hersenen denken dat het midden op de dag is en maken dan stoffen aan om jou wakker te houden.
😴 Activiteiten doen die rustgevend zijn en het liefst zelfs een beetje saai zijn, zoals was opvouwen of lezen, dus ook geen spannende thriller gaan lezen of een enerverend gesprek voeren. Onze hersenen weten niet of iets echt gebeurd of dat het “nep” is. Zeker als jij iemand bent die zich goed kan inleven is het niet verstandig om spannende boeken te lezen.
😴 Twee uur voor bedtijd niet meer eten, eten activeert het maag/darmstelsel en zal minder goed werken als jij gaat slapen. Hierdoor verteert het eten minder goed.
😴 Zorg dat jouw slaapkamer zo rustig mogelijk is. Dus geen tv, drukke schilderijen of telefoon of tablet naast het bed. Als je deze wel nodig hebt i.v.m. wekker functie zet hem dan op vliegtuigstand of zet wifi EN mobiele data uit. Ook kan je de niet storen functie gebruiken en de mensen white listen die je in spoed wel mogen bellen zodat je niet tijdens jouw slaap wordt wakker geschud door jouw mobiel. Ook de straling die jouw mobiel uitzendt via wifi of 4G kan ervoor zorgen dat jouw slaap wordt verstoord.😴 Zorg dat jouw slaapkamer donker is. Het liefst ook dat jouw wekker geen licht geeft of alleen blauw licht. Elke vorm van licht en zeker led licht, geven jouw hersenen het idee dat het midden op de dag is en dat je wakker moet blijven.
😴 Geen cafeïne of alcoholhoudende dranken drinken voor het slapen. Cafeïne hoeven wij niet uit te leggen, maar alcohol wel. Alcohol wordt vaak gebruikt omdat dit jouw hoofd rustiger maakt en kan zeker helpen met inslapen. Alleen wordt doorslapen door alcohol bemoeilijkt. Dus heb jij moeite met doorslapen en drink jij graag wat voor het slapen gaan. Doe dit eens een maand niet en kijk hoe dit voor jou uitpakt.
😴 Ontspanningsoefeningen of mindfulness oefeningen doen voor het slapen. Je hebt hier hele fijne apps voor, maar zorg dat je deze offline kan gebruiken.* Simple ontspanningsoefening: zorg dat je lekker in bed ligt. Ogen gesloten en handen op je buik. Zorg dat het geen moeite kost om in deze houding te liggen. Adem nu 4 tellen door de neus in, houd dit 2 tellen vast. Adem dan 8 tellen uit door de mond. Herhaal dit gedurende5 minuten.😴 Zorg dat de slaapkamer niet te warm is. De ideale temperatuur is tussen de 16 en 18 graden. Zet de verwarming op tijd uit, zodat de kamer kan afkoelen als nodig.
😴 Zorg voor goede ventilatie, zodat je tijdens je slaap voldoende zuurstof binnen krijgt.

Hoe zit het met doorslapen?
Per nacht hebben wij 3-4 slaapcycli. Tussendoor zijn wij “wakker” en dit kan per persoon verschillen. De ene wordt echt wakker en de ander gaat meteen door met de volgende cyclus. Zolang deze cycli volledig doorlopen worden kan het geen kwaad om tussendoor even wakker te zijn. Je merkt vanzelf als je deze cycli goed doorloopt want dan word je de volgende dag uitgerust wakker. Is dit niet zo, kijk dan naar bovenstaand tips wat jij nog kan verbeteren.
Ik hoop je hiermee voldoende tips te hebben geven.

Liefs en een uitgeruste groet,
Angelique

#AngiesBodyCare #SlaapTips #GoedeVentilatie #Temperatuur #Rust

Delen met je netwerk

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Voor wat hoort wat!

Breng je een nieuwe klant voor een traject aan dan ontvang je zelf 5% provisie!

Angelique Lammertink
Laurens Costerstraat 21A
3112 DL Schiedam
+31641512954
info@angiesbodycare.nl

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?